dilluns, 30 de desembre del 2013

Bon dia, amics i amigues lectors! Ja som a punt d'acabar l'any 2013 i de començar el 2014. Veig que aquests darrers dies hi ha hagut vàries entrades vostres (que he intentat contestar). Avui inclouré al blog còpies d'alguns papers que tal vegada us poden interessar. Espero que les pogueu llegir i interpretar. En tot cas, ja us les explicaré quan ens trobem. Ho faig, però, perquè el dia que vengui a veure-vos no hi haurà temps de comentar tantes coses. Això són els "budells" de la novel.la. Els misteris de la creació d'un llibre. Si ho teniu penjat aquí, ho podeu mirar (si voleu) i comentar-ho. Es tracta d'alguns papers que em serviren d'apunts mentre que preparava la novel.la. Per exemple, en aquest vaig fer-me un esquema de la vegetació de l'Altai, segons les altures sobre el nivell de la mar (també tenc llistes de mamífers i d'aucells, i també dels preus qua cal pagar per caçar determinats animals!): 

En aquest altre esquema trobareu una mena de calendari per saber quan passa cada acció principal (no es llegeix massa bé, ho sento):


En aquests tres hi ha l'"escenari" i els "moviments" (com la coreografia d'un ballet en un teatre) de la lluita final entre els nostres protagonistes i els seus adversaris. En un dels dibuixos, el segon, veureu que hi poso les armes que hi ha en joc. El tercer, perdonau-me, està molt rebregat. Segurament el vaig rescatar de la paperera: 




Aquí teniu dues llistes de temes i d'informacions molt variades que vaig reunir (entre d'altres moltes llistes) de les lectures que anava fent, de llibres, d'Internet, de la premsa... Veureu que són molt variades, i que només en vaig aprofitar qualcuna d'elles com idees per al llibre, molt poquetes (per exemple, l'àguila d'Askar o la cova amb dibuixos). Això passa sempre: et documentes molt i aprofites molt poc. Crec, no obstant, que l'abundància d'informació permet que després paresqui que l'autor domina el tema del qual escriu.

 
Finalment, vet aquí, primer, una nota manuscrita sobre la crònica dels viatges de Marco Polo que m'inspirà" allò dels crits ferotges dels alma, i un esquema amb els capítols que anava fent (i refusant, perquè veureu que el primer, per exemple, no està publicat) i on, amb una creu, hi marcava quan els diferents personatges apareixen en la novel.la. Els capítols tenen un títol que m'orientava per saber què hi passava. He de dir, de tota manera, que a mi aquesta mena d'esquemes no em van massa bé, ja que jo sóc un autor que improvisa molt quan escric. Els he utilitzat en les novel.les d'aventures que he escrit, sobretot Les muntanyes de foc, L'enigma Altai i Les verges del sol:

Ja podeu veure, doncs, que els autors de novel.les utilitzam de vegades els mateixos recursos, estratègies i mètodes que segurament els professors i professores us recomanen per als vostres estudis: documentar-se bé, prendre notes, fer esquemes i diagrames, elaborar mapes conceptuals, usar marques, creus, etc. Espero que, com a mínim, el que us deixo aquí sigui una curiositat per a vosaltres. Ningú més ho ha vist mai, això. O sigui que, per favor, guardau-me'n el secret!

6 comentaris:

  1. Molt interessant tot això, jo encara no he acabat de llegir el llibre, però he pogut veure a un dels fols, en el que hi ha els equips, que hi ha gent d'un grup que ha passat a l'altre, i això com a estat?.

    ResponElimina
  2. Ha, ha, ha! Calma, Biel, i llegeix la novel.la! Pensa que, quan hi ha una brega, la gent es mou, els contendents van d'un lloc a l'altre, o no?

    ResponElimina
  3. Semblen apunts d'un estudiant, el fol que te com un calendari no és un eix cronològic?

    ResponElimina
  4. Molt bé, Guillem! M'agrada això d'"eix cronològic"; doncs, ho deu ser. No en sabia el nom... M'ho hauràs d'explicar quan ens trobem. En efecte, els papers que us he mostrat són com apunts. Pensa que escriure una novel.la és de vegades com redactar un treball escolar o un treball científic. S'empren sempre instruments i procediments per ordenar les idees, per estructurar el contingut de la feina, per relacionar els arguments... Hi ha autors que no els usen per escrit o dibuixats, sinó que poden tenir-los només imaginats en el cap; però, n'usen amb la imaginació. D'altres, els posen en el paper.

    ResponElimina
  5. No sé si nomès em passa a mi però no veig els dibuixos amb claredad...
    No sabia que a l'hora escriure un llibre s'haguessin de fer tants d'apunts. Pensava que anaves improvisant damunt la marxa però veig que no.

    ResponElimina
  6. Si cliques damunt de cada dibuix, el dibuix s'amplia un poc. És vera, però, que no estan ben escanejats del tot. Perdonau-m'ho.

    ResponElimina